Składniki:
1/2 kostki margaryny lub masła (ok.125g)
1 szk.cukru (ok. 250g)
2 jajka
3 łyżki kakao
2 szk. mąki (ok.500g)
1 szk. mleka (ok.250 ml)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
aromat migdałowy
3 łyżki dżemu wiśniowego lub malinowego
Utrzyj margarynę, stopniowo dodając cukier a później jajka. W osobnej misce przesiej mąkę, sodę i kakao i wymieszaj. Dodawaj stopniowo, po kolei : 2 łyżki suchych składników, trochę mleka; utrzyj i kolejną porcję. Na koniec dodaj aromat migdałowy i dżem. Utrzyj na gładką masę. Wysmaruj formę masłem lub margaryną i wysyp mąką lub bułką tartą. Ciasto piecz w 180 C przez ok. 50 min.
Ciasto możesz polać wybraną polewą, ale pamiętaj, że ciasto musi być ostudzone.