W
starożytnym Egipcie już w 2000 r p. n. e. pojawiły się pierwsze
piekarnie. Chleb był jednak tak twardy, że można było połamać sobie na
nim zęby.
CHLEB PEŁNOZIARNISTY
Przygotuj:
- 4 szklanki pełnoziarnistej mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki gorącej wody
Sposób wykonania:
Wymieszaj
mąkę, sól i wodę. Ugnieć starannie ciasto. Uformuj ciasto w kule lub
trójkąty. Rozłóż je na natłuszczonej blasze. Pozostaw ciasto na noc.
Uformuj dekoracyjny brzeg. Piecz ciasto przez 1/2 godziny. Możesz
przybrać je siekanymi daktylami ułożonymi w motywy zwierząt.
1600 lat p. n. e. Egipcjanie wyrabiali pierwsze słodycze, a ich receptura zachowała się do dziś na kamiennych tablicach.
RACHATŁUKUM DAKTYLOWE
Przygotuj:
- 1 szklankę daktyli
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1/2 łyżeczkikardamonu
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
- trochę płynnego miodu
- spodeczek tartych migdałów
Sposób wykonania: