wtorek, 2 lutego 2016

Starożytny Egipt

PRZYSMAKI STAROŻYTNYCH EGIPCJAN
W starożytnym Egipcie już w 2000 r p. n. e. pojawiły się pierwsze piekarnie. Chleb był jednak tak twardy, że można było połamać sobie na nim zęby.

CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Przygotuj:
  • 4 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki gorącej wody
Sposób wykonania:
Wymieszaj mąkę, sól i wodę. Ugnieć starannie ciasto. Uformuj ciasto w kule lub trójkąty. Rozłóż je na natłuszczonej blasze. Pozostaw ciasto na noc. Uformuj dekoracyjny brzeg. Piecz ciasto przez 1/2 godziny. Możesz przybrać je siekanymi daktylami ułożonymi w motywy zwierząt.
1600 lat p. n. e. Egipcjanie wyrabiali pierwsze słodycze, a ich receptura zachowała się do dziś na kamiennych tablicach.
RACHATŁUKUM DAKTYLOWE
Przygotuj:
  • 1 szklankę daktyli
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 łyżeczkikardamonu
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • trochę płynnego miodu
  • spodeczek tartych migdałów
Sposób wykonania:
Daktyle z małą ilością wody rozgnieć na pastę (możesz zrobić to mikserem). Dodaj cynamon i kardamon. Wymieszaj. Rękami wymieszaj daktyle z siekanymi orzechami. Uformuj masę w kulki wielkości cukierków. posmaruj je miodem i posyp tartymi migdałami.
Źródło: "STRRRASZNA HISTORIA: CI NIESAMOWICI EGIPCJANI