Ulubionymi przysmakami w starożytnym Rzymie były m.in.:
- ślimaki tuczone na mleku
- faszerowane koszatki
- faszerowane drozdy
- bociany
- końska kiełbasa
Podczas uczt do picia podawano wyłącznie wino.
WINO KORZENNE
Przygotuj:
- 1 litr soku z winogron
- 3 łyżki miodu
- cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
Wlej
sok z winogron do 2 litrowego dzbanka. Dodaj wodę. Możesz użyć mniej
niż 1 litr jeśli chcesz, aby wino było mocniejsze. Dodaj miodu i
zamieszaj, aby się rozpuścił. Dodaj szczyptę cynamonu, gałki
muszkatołowej i pieprzu. Spróbój, jeśli chcesz, aby wino było słodsze-
dodaj miodu, jeśli bardziej korzenne - dodaj przypraw.
KURCZAK PO NUMIDYJSKU
Przygotuj:
- pół fileta z kurczaka na osobę
- po ćwierć łyżeczki kolendry i kminku
- 4 drobno posiekane daktyle
- 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody
- łyżka oliwy
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Natarte
oliwą kawałki kurczaka ułóż w brytfannie. Oprósz mięso pieprzem i
przykryj brytfannę folią. Piecz pół godziny w temperaturze 180 stopni.C.
Poczas pieczenia kurczaka przygotuj sos numidyjski. Włóż pozostałe
składniki do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Upieczone
kawałki kurczaka wyłóż na półmisek i polej sosem. Kurczaka podawaj z
warzywami (wówczas nie znano jeszcze w Europie ziemniaków). Tradycyjne
rzymskie warzywa to kapusta i fasola.
DAKTYLE GOTOWANE W MIODZIE
Przygotuj:
- 12 daktyli (świerze lub kandyzowane)
- 12 połówek orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Obierz
daktyle ze skórki i usuń pestkę. Zamiast pestki włóż połówkę orzecha
włoskiego. Lekko posyp daktyle solą. Rospóść miód w rondlu i gotuj
daktyle przez 5 min. w miodzie. Wyjmij daktyle i ułóż na półmisku. Polej
daktyle miodem. Przed podaniem posyp odrobią czarnego pieprzu, podawaj
gorące.
Źródło: "STRRRASZNA HISTORIA: CI WREDNI RZYMIANIE"