wtorek, 2 lutego 2016

Starożytny Rzym

PASKUDNE RZYMSKIE JEDZENIE
Ulubionymi przysmakami w starożytnym Rzymie były m.in.:                   
  • ślimaki tuczone na mleku
  • faszerowane koszatki
  • faszerowane drozdy
  • bociany
  • końska kiełbasa
Podczas uczt do picia podawano wyłącznie wino.

WINO KORZENNE
Przygotuj:
  • 1 litr soku z winogron
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
Wlej sok z winogron do 2 litrowego dzbanka. Dodaj wodę. Możesz użyć mniej niż 1 litr jeśli chcesz, aby wino było mocniejsze. Dodaj miodu i zamieszaj, aby się rozpuścił. Dodaj szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Spróbój, jeśli chcesz, aby wino było słodsze- dodaj miodu, jeśli bardziej korzenne - dodaj przypraw.
KURCZAK PO NUMIDYJSKU                                
                                                                            
Przygotuj:
  • pół fileta z kurczaka na osobę
  • po ćwierć łyżeczki kolendry i kminku
  • 4 drobno posiekane daktyle
  • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Natarte oliwą kawałki kurczaka ułóż w brytfannie. Oprósz mięso pieprzem i przykryj brytfannę folią. Piecz pół godziny w temperaturze 180 stopni.C. Poczas pieczenia kurczaka przygotuj sos numidyjski. Włóż pozostałe składniki do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Upieczone kawałki kurczaka wyłóż na półmisek i polej sosem. Kurczaka podawaj z warzywami (wówczas nie znano jeszcze w Europie ziemniaków). Tradycyjne rzymskie warzywa to kapusta i fasola.
DAKTYLE GOTOWANE W MIODZIE
Przygotuj:
  • 12 daktyli (świerze lub kandyzowane)
  • 12 połówek orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • sól, czarny pieprz
Sposób wykonania:
Obierz daktyle ze skórki i usuń pestkę. Zamiast pestki włóż połówkę orzecha włoskiego. Lekko posyp daktyle solą. Rospóść miód w rondlu i gotuj daktyle przez 5 min. w miodzie. Wyjmij daktyle i ułóż na półmisku. Polej daktyle miodem. Przed podaniem posyp odrobią czarnego pieprzu, podawaj gorące.
Źródło: "STRRRASZNA HISTORIA: CI WREDNI RZYMIANIE"