sos:
- jogurt naturalny ( może być typu greckiego - sos będzie wtedy bardziej gęsty),
- 3 ząbki czosnku ( jeżeli nie lubicie czosnku możecie go pominąć lub dodać mniej),
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz;
- mąka,
- woda,
- szczypta soli,
- opcjonalnie wybrane przyprawy (np. zioła prowansalskie);
- ok. 500 g piersi z kurczaka,
- słodka i ostra papryka,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej, mąka i jajka do smażenia;
- 1 główka sałaty lodowej,
- 3 duże pomidory,
- puszka kukurydzy konserwowej,
SOS: Jogurt rozmieszać. Dodać do niego przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz wedle upodobań.
TORTILLA: Przesiać do dużej miski mąkę i dodać do niej sól i przyprawy. Mieszając dodawać ciepłej wody tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta na pierogi. Wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji. Formować cienkie placki i piec na suchej patelni aż się przyrumienią z każdej strony.
!! Jeżeli nie macie czasu to możecie skorzystać z gotowych tortilli dostępnych w sklepach.!!
MIĘSO: Piersi pokroić na paski. Osobno wymieszać jajka z przyprawami oraz mąkę, również dodając do niej przypraw. Mięso najpierw obtoczyć w jajku następnie w mące i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z każdej strony.
Sałatę i pomidory umyć i pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na placku położyć sałatę, pomidory, kukurydzę i polać wszystko sosem. A następnie złożyć w "kopertę".