wtorek, 2 lutego 2016

ROLLO KEBAB z kurczakiem

Składniki:
sos:
  • jogurt naturalny ( może być typu greckiego - sos będzie wtedy bardziej gęsty),
  • 3 ząbki czosnku ( jeżeli nie lubicie czosnku możecie go pominąć lub dodać mniej),
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz;
tortilla:
  • mąka,
  • woda,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie wybrane przyprawy (np. zioła prowansalskie);
kurczak:
  •  ok. 500 g piersi z kurczaka,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej, mąka i jajka do smażenia;
ponad to:
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 3 duże pomidory,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
Przygotowanie
SOS: Jogurt rozmieszać. Dodać do niego przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz wedle upodobań.
TORTILLA:  Przesiać do dużej miski mąkę i dodać do niej sól i przyprawy. Mieszając dodawać ciepłej wody tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta na pierogi. Wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji. Formować cienkie placki i piec na suchej patelni aż się przyrumienią z każdej strony.
 !! Jeżeli nie macie czasu to możecie skorzystać z gotowych tortilli dostępnych w sklepach.!!
MIĘSO: Piersi pokroić na paski. Osobno wymieszać jajka z przyprawami oraz mąkę, również dodając do niej przypraw. Mięso najpierw obtoczyć w jajku następnie w mące i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z każdej strony.
Sałatę i pomidory umyć i pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na placku położyć sałatę, pomidory, kukurydzę i polać wszystko sosem. A następnie złożyć w "kopertę".