wtorek, 2 lutego 2016

Średniowiecze

ŚREDNIOWIECZNE SPECJAŁY

W średniowieczu popularnym warzywem była kapusta, którą przygotowywano nawet przez cały dzień, ponieważ była wtedy warzywem trwardym, a nie tak miękkim jak dzś (dzięki nawozom tak teraz jest).

KAPUŚNIAK
Przygotuj:
  • 600g poszatkowanej kapusty
  • 225g cebuli obranej i drobno posiekanej
  • 225g porów pociętych na cienkie plasterki
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki kolendry
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • ćwierć  łyżeczki cuku
  • ćwierć  łyżeczki mielonego szafranu lub kurkumy
  • 850ml wody
  • kostka rosołowa z kurczaka lub warzywna
Sposób wykonania:
Zagotuj w garnku wodę i wkrusz kostkę rosołu. Dosyp szafranu, cynamonu, kolendry, soli i cukru. Do wrzącego rosołu dodaj kapustę, cebulę i pory. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut. Podawaj z grzankami lub ze skwarkami z boczku.

 W średniowieczu popularny był smak różany.
PUDDING RÓŻANY
Przygotuj:
  • płatki świeżo rozkwitłych róż
  • 4 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 275ml mleka
  • 50g cukru
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 575ml chudej śmietanki
  • szczypta soli
  • 10 daktyli
  • łyżeczka łuskanych nasion sosny
Sposób wykonania:
Gotuj płatki różyprzez 2 minuty. Włóż płatki między dwa papierowe ręczniki i przyśnij.Wsyp mąkę kukurydzianą do garnka i stale mieszając, wlewaj mleko. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj, aż płyn zacznie gęstnieć. Wlej masę do miski, dodaj cukier, cynamon, imbir i płatki różane. Miksuj, aż masa będzie gładka. Dodaj śmietankę i sól, zmiksuj, a potem z powrotem wlej masę do garnka. Podgrzewaj, mieszając, aż nabierze konsystencji kremu. Wsyp pokrojone daktyle i nasiona sosny, a następnie podgrzewaj jeszcze 2 minuty.  Przełóż do szklanek i odstaw do schłodzenia. Co jakiś czas mieszaj, aby nie powstał kożuch. Podawaj prosto z lodówki.

Źródło: "Strrraszna historia: To okropne średniowiecze."