ŚREDNIOWIECZNE SPECJAŁY
W
średniowieczu popularnym warzywem była kapusta, którą przygotowywano
nawet przez cały dzień, ponieważ była wtedy warzywem trwardym, a nie
tak miękkim jak dzś (dzięki nawozom tak teraz jest).
KAPUŚNIAK
Przygotuj:
- 600g poszatkowanej kapusty
- 225g cebuli obranej i drobno posiekanej
- 225g porów pociętych na cienkie plasterki
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki kolendry
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki cuku
- ćwierć łyżeczki mielonego szafranu lub kurkumy
- 850ml wody
- kostka rosołowa z kurczaka lub warzywna
Sposób wykonania:
Zagotuj
w garnku wodę i wkrusz kostkę rosołu. Dosyp szafranu, cynamonu,
kolendry, soli i cukru. Do wrzącego rosołu dodaj kapustę, cebulę i pory.
Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut. Podawaj z grzankami lub ze
skwarkami z boczku.
W średniowieczu popularny był smak różany.
PUDDING RÓŻANY
Przygotuj:
- płatki świeżo rozkwitłych róż
- 4 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
- 275ml mleka
- 50g cukru
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 575ml chudej śmietanki
- szczypta soli
- 10 daktyli
- łyżeczka łuskanych nasion sosny
Sposób wykonania:
Gotuj
płatki różyprzez 2 minuty. Włóż płatki między dwa papierowe ręczniki i
przyśnij.Wsyp mąkę kukurydzianą do garnka i stale mieszając, wlewaj
mleko. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj, aż płyn zacznie gęstnieć.
Wlej masę do miski, dodaj cukier, cynamon, imbir i płatki różane.
Miksuj, aż masa będzie gładka. Dodaj śmietankę i sól, zmiksuj, a potem z
powrotem wlej masę do garnka. Podgrzewaj, mieszając, aż nabierze
konsystencji kremu. Wsyp pokrojone daktyle i nasiona sosny, a następnie
podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Przełóż do szklanek i odstaw do
schłodzenia. Co jakiś czas mieszaj, aby nie powstał kożuch. Podawaj
prosto z lodówki.
Źródło: "Strrraszna historia: To okropne średniowiecze."