niedziela, 3 lipca 2016

Kostka malinowa

Składniki

Biszkopt upieczony w prostokątnej formie
Krem:
250g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
Łyżka żelatyny
Aromat waniliowy
3 galaretki wiśniowe
Maliny
2 kiśle truskawkowe

Przygotowanie:
Biszkopt przekrój wzdłuż i obkrój przypieczoną skórkę. Kiśle przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź. Galaretki przygotuj z połowy zalecanej ilości wody. Odstaw do ostudzenia. Żelatynę rozpuść w łyżce wżątku.
Twaróg utrzyj z cukrem. Ucierając dodawaj po łyżce serek mascarpone. Dodaj aromat waniliowy i żelatynę. Wymieszaj. Połowę biszkoptu posmarój połową kiślu. Przykryj drugim blatem. Posmarój równieżkiślem a następnie masą serową. Maliny umyj dobrze odsącz. Poukladaj maliny i zalej ciasto tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.