Składniki:
Masa serowa:
3 łyżki żelatyny
250g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru (najlepiej pudru)
250g serka mascarpone
Aromat waniliowy
1/2 szklanki kawy( zapażonej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
180g biszkoptów(najlepiej okrągłych)
Poncz:
3 łyżeczki Orzechówki Soplica
1/2 szklanki kawy
"Pianka":
200ml kremówki 30 lub 36%
Łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki żelatyny
Kakao do posypania
Przygotowanie
Masa serowa:
3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodawać po łyżce mascarpone. Na końcu wlać aromat waniliowy i kawę. 2 łyżki masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i dodać do reszty masy.
Poncz:
Kawę wymieszać z orzechówką. Połową biszkoptów wyłożyć formę. Nasączyć ponczem. Pokryć połową masy serowej. Pokryć resztą biszkoptów i masą serową. Chłodzić do stężenia.
"Pianka":
Kremówkę ubić z cukrem. 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce wrzątku. Ostudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Pokryć nią sernik. Oprószyć kakao.